Zgodnie z zapowiedzią – po teoretycznym wprowadzeniu – przyszedł czas na praktykę! W ramach warsztatów aktywizujących organizowanych dla mieszkanek Domu Matki i Dziecka odbyło się spotkanie, podczas którego matki przyrządzały poczęstunek dla gości. W ten sposób trenowały umiejętność przygotowania przyjęcia dla swojego dziecka – organizowanego na przykład z okazji urodzin.
Nasza propozycja miała niezaprzeczalną zaletę: była do wykonania w szybki sposób, przy użyciu prostych składników i do tego nadaje się na różnego rodzaju okazje – zasmakuje zarówno dzieciom, młodzieży jak i dorosłym!
W naszym menu znalazły się dwa warianty: przygotowałyśmy coś na słodko i na słono. Pierwszą propozycją były przepyszne muffinki bananowe, do których zaserwowałyśmy lemoniadę domowej roboty wzbogaconą o orzeźwiającą miętę. Na kolację przygotowałyśmy proste pizze na bazie ciasta francuskiego, z użyciem ulubionych składników. W ten sposób szybko i bez posiadania specjalistycznych sprzętów oraz kwalifikacji można przygotować bardzo efektowny poczęstunek.
Naszym mamom bardzo spodobała się ta forma warsztatów, a przygotowane smakołyki zostały podane późnym popołudniem, podczas świętowania urodzin jednej z mieszkanek.
Sandra Narewska