Od października, w Domu Matki i Dziecka ruszył nowy cykl zajęć. Jedna z naszych wolontariuszek, pani Beata, prywatnie szczęśliwa mama trójki dzieci, rozpoczęła serię spotkań pt.: „Perfekcyjna Mama w Domu”. Tytuł jest inspirowany popularnym programem w telewizji, jednak zakres zadań, jakie wykonają nasze mamy znacznie przekracza te, znane z ekranu i rozwija bardziej pod kątem praktycznych umiejętności przydatnych dla każdej mamy i gospodyni.
W planach mamy wspólne pieczenie ciast: takich, które nie wymagają ogromu składników i które z powodzeniem można wykonać przy pomocy dziecka. Będą również zajęcia z organizacji, porządków, domowych sposobów na uporczywe plamy, efektywnego sprzątania, robienia przetworów oraz gospodarowania nawet najmniejszym budżetem. Poszczególne tematy do zgłębienia i omówienia będą zgłaszać również mamy zamieszkujące Dom.
Tematem pierwszego spotkania „Perfekcyjnych Mam” było pieczenie domowego ciasta – z uwagi na porę roku wybór padł na szarlotkę. Nasze matki z zapałem zabrały się do wspólnej pracy: mieszały składniki, ucierały ciasto, obierały jabłka. Perfekcyjnie podzieliły zadania, a całej tej radosnej krzątaninie przyglądały się ich dzieci. To był naprawdę przyjemny i bardzo „domowy” widok, wszyscy jednak z utęsknieniem czekali na finał…
Szarlotka udała się znakomicie i została od razu rozdzielona pomiędzy mamy, dzieci i pracowników. Mamy przezornie zrobiły ciasto z dwóch porcji, co w obliczu pięknego zapachu, jaki roztaczało, było bardzo trafionym pomysłem!
Niestety, w tym ogromnym ferworze radosnej pracy w kuchni, nie udało nam się wykonać żadnych zdjęć – poniżej jednak zamieszczamy przepis na naszą domową szarlotkę, zatem będą mogli się Państwo sami przekonać, jak wspaniale ona wygląda (i smakuje!).
Dziękujemy serdecznie naszej wolontariuszce – Pani Beacie – za zapał i pomoc!
Sandra Bielska
Przepis na domową i prostą szarlotkę
Ciasto: 1 i ¼ szklanki mąki 1 szklanka cukru ¾ kostki margaryny 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 4 jabłka Cynamon Jak wykonać? 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać mąkę (łyżka po łyżce). 3. Margarynę roztopić na parze i ostudzić. 4. Do masy wlewać powoli roztopioną margarynę i ucierać. 5. Jabłka obrać, a następnie pokroić w cienkie plasterki. 6. Do przygotowanej formy wlać część ciasta (tyle, żeby zakryło blachę). 7. Na cieście wyłożyć jabłka. Posypać cynamonem. 8. Wlać pozostałe ciasto, aby przykryło jabłka. 9. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 10. Kiedy ciasto lekko przestygnie posypać cukrem pudrem i… gotowe! Smacznego!